zondag 12 januari 2014

Printmedia


Ik vind het van kleins af aan niet meer dan normaal om een boek open te slaan en te lezen. En nu alle informatie op het internet staat, raadpleeg ik gemakkelijk het internet. Anders ben ik niet gewend. Echter was na de komst van handgeschreven teksten, de boekdrukkunst een ware  mediarevolutie. Dit gebeurde in de vijftiende eeuw in Europa. Bij de komst van ieder nieuw medium, wordt aan de hand van het oudere medium de vorm en inhoud bepaald voor het nieuwe medium. De gedrukte boeken werden dan ook gemodelleerd naar de handgeschreven tekst.
In Nederland werd het nieuwe printmedium goed ontvangen. Het was een waardevol product waarmee commercieel geld te verdienen was. Van de totale wereldproductie aan boeken werd rond 1650 de helft gedrukt. Deze werden via omwegen naar het buitenland geƫxporteerd, omdat door censuur niet in elk land de boekproducenten hun gang konden gaan. Zij mochten geen boeken drukken zonder toestemming van de overheid.

Door de drukpers konden teksten vermenigvuldigd worden. Deze werden toegankelijk voor het grote publiek en hierdoor is het mogelijk gemaakt dat massacommunicatie op grote schaal een intrede maakte. Het heeft er ook naar geleid dat wij kunnen in de bibliotheek of boekenwinkel kunnen kiezen uit verschillende exemplaren van een boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten