zondag 12 januari 2014

Telecommunicatie

Telecommunicatie houdt in dat er een boodschap overgebracht wordt zonder dat iets of iemand zich daar fysiek naartoe verplaatst.
Het begon allemaal met de huistelefoon. Een oud telefoontoestel met een krulsnoer, dat is het eerste telecommunicatiemiddel waar ik mee te maken kreeg. De Italiaanse uitvinden van de telefoon, Antonio Santi Giuseppe Meucci, heeft ervoor gezorgd dat wij niet kilometers hoeven af te leggen om informatie met elkaar te delen.

Telecommunicatie is essentieel voor bedrijven en instellingen. Bereikbaarheid is daarbij de ‘key’. Wanneer wij vragen beantwoord willen hebben én opzoek zijn betrouwbare informatie, pakken wij het liefst de telefoon om onze vragen direct te stellen.
In geval van slechte bereikbaarheid, zal een klantenbestand uit veel minder gegevens bestaan. Telecommunicatie is onmisbaar en de technologie maakt het goed mogelijk, dus zorg er dus altijd voor dat telecommunicatie een onderdeel is van een bedrijf.

Audiovisuele media

Films, videoclips, commercials, Youtubefilmpjes en dvd’s: voorbeelden van audiovisuele media. De combinatie van beeld en geluid zijn erg geschikt om een boodschap overtuigend en met veel gevoel over te brengen. Een goede film laat bijvoorbeeld een goede indruk achter bij kijkers.
In dit artikel geef ik 5 redenen voor het gebruiken van audiovisuele media.

1  Kracht van beeld en geluid
Geen enkele vorm van communicatie zorgt er beter voor dat het publiek bereikt wordt. Het beeld trekt ze aan, het geluid laat ze aandachtig luisteren.

2De snelheid van communicatie
Geen ander medium kan zo snel en in zo korte tijd grote groepen aanspreken. He informeren, motiveren, emotioneren en beïnvloeden kan al in een paar seconden met audiovisuele media.

3 Het onderscheidend vermogen
Een organisatie kan zich makkelijk en doeltreffend onderscheiden van de concurrent. Het beeld en geluid  positioneert de organisatie als het ware in het geheugen van de klant.

4 Eye catching
Bewegende beelden trekken altijd aandacht. Audiovisuele media zorgt voor opvallen.

5      Aansluiten op gewoontes

Audiovisuele media passen binnen de gewoonte van de mediadoelgroep: televisie kijken. Hierdoor wordt de communicatie erg makkelijk tot stand.

Buitenmedia

Buitenmedia is een verzamelbegrip voor communicatiemiddelen die  toegepast worden in de openbare ruimte. Buitenmedia is te zien op bijna elke plek waar je langskomt én ze zijn veelzijdig: van reclamemasten langs de snelweg tot toiletreclame. Ze zijn er in alle maten en vormen met als effect dat mensen op openbare plaatsen bereikt worden. 
Buitenmedia zijn één van de oudste vormen van communicatie die gebruikt worden door bedrijven. Vroeger brachten ambachtslieden bijvoorbeeld merktekens aan op hun gevel.
In de loop der jaren zijn er meer middelen en media bijgekomen. Denk aan posters, abri’s en billboards. Hedendaags zijn voornamelijk digitale buitenmedia te vinden. Een veel voorkomend middel is de digitale billboard.
Toepassing
Het inzetten van buitenmedia is geen doel op zich. Je kunt buitenmedia gebruiken om een bepaalde communicatiedoelstelling te realiseren. In die zin is de keuze voor het al dan niet inzetten ervan een onderdeel van je communicatieplan.
Hoe en wanneer buitenmedia gebruiken?
Buitenmedia als permanente uiting op of aan je eigen bedrijfspand. Je kunt bijvoorbeeld de bedrijfsnaam op je pand bevestigen, net zoals de ambachtslieden vroeger deden.

·         Permanent of tijdelijk gebruikmaken van vaste locaties. Hiervoor maak je het best gebruik van abri’s, billboards en reclamemasten. Wanneer je kiest voor tijdelijke kun je kiezen voor bouwborden en evenementgebonden reclamedragers.
·         Mobiele reclamedragers kunnen ook ingezet worden. Buitenmedia kan hierbij ingezet worden in bijvoorbeeld het openbaar vervoer, vrachtwagens en luchballonnen.
·         Digitale media spreekt de mediagebruiker van nu sneller aan dan traditionele media. Het inzetten van digitale billboards, lichtkranten of zelfs interactieve middelen, zoals billboards met bluetooth zijn voor het aanspreken van je doelgroep een goed initiatief.


Denk bij het kiezen van de buitenmedia goed na over het doel en de doelgroep die je wilt bereiken. Een goed begin is het maken van een communicatieplan, waarin je de buitenmedia bepaald. Dit is essentieel bij het overbrengen van de boodschap.

Printmedia


Ik vind het van kleins af aan niet meer dan normaal om een boek open te slaan en te lezen. En nu alle informatie op het internet staat, raadpleeg ik gemakkelijk het internet. Anders ben ik niet gewend. Echter was na de komst van handgeschreven teksten, de boekdrukkunst een ware  mediarevolutie. Dit gebeurde in de vijftiende eeuw in Europa. Bij de komst van ieder nieuw medium, wordt aan de hand van het oudere medium de vorm en inhoud bepaald voor het nieuwe medium. De gedrukte boeken werden dan ook gemodelleerd naar de handgeschreven tekst.
In Nederland werd het nieuwe printmedium goed ontvangen. Het was een waardevol product waarmee commercieel geld te verdienen was. Van de totale wereldproductie aan boeken werd rond 1650 de helft gedrukt. Deze werden via omwegen naar het buitenland geëxporteerd, omdat door censuur niet in elk land de boekproducenten hun gang konden gaan. Zij mochten geen boeken drukken zonder toestemming van de overheid.

Door de drukpers konden teksten vermenigvuldigd worden. Deze werden toegankelijk voor het grote publiek en hierdoor is het mogelijk gemaakt dat massacommunicatie op grote schaal een intrede maakte. Het heeft er ook naar geleid dat wij kunnen in de bibliotheek of boekenwinkel kunnen kiezen uit verschillende exemplaren van een boek.

Media theorie

Sinds de media onze maatschappij in rap tempo hebben verrijkt met  informatie en communicatie, zijn er veel onderzoeken gedaan naar hoe de mens beïnvloed  wordt door de media. In dit artikel vertel ik meer over de  volgende theorieën van bekende onderzoekers: 

  • Global Village
  • Injectienaaldtheorie
  • Agendasetting

Global Village (McLuhan)
De groeiende stroom van elektronische informatie via de media heeft ertoe geleid dat de wereld een soort dorp is geworden. Door televisie, radio en internet zijn wij razendsnel op de hoogte van wat er gebeurt in een ander wereld deel. In dorpen wordt informatie erg snel verspreid in de gemeenschap, vandaar de term Global Village.

Injectienaaldtheorie
Deze theorie laat zien dat media de macht heeft over de mens. Informatie wordt door middel van de media  met een injectienaald geïnjecteerd in de maatschappij. De naam van deze theorie is als een metafoor: de mens kan niet anders als de gevolgen van de media ondergaan. Van 1900 tot 1930 werd ervan uitgegaan dat de media almachtig waren en dat het publiek alles klakkeloos tot zich nam. Toch bleek dat na 1930 onderscheid gemaakt kon worden tussen mensen die alle informatie passief tot zich nemen en de kritische elite.

Agendasetting
Zonder agendasetting zouden wij in het westen niets weten over de burgeroorlogen en moordpartijen die zich buiten onze beleving in Afrika plaatsvinden. Er wordt wel degelijk gekozen welke onderwerpen meer aandacht verdienen. De ‘agenda van de media’ bepaalt welke maatschappelijke kwesties centraal staan bij het publiek. En wanneer het publiek steeds dezelfde onderwerpen voorbij ziet komen, gaan zij er van uit dat dit nieuws ook het meest belangrijke is.

Mediaonderzoek: Jongeren en media in Nederland

Er zijn enorm veel onderzoeken gedaan naar media, waar onder andere de vorige drie theorieën uit voortkwamen . Om een aantal feiten en cijfers in kaart te brengen heb ik mijzelf verdiept in het onderzoek naar media onder de jongeren.

Mediagebruik
TNO heeft geconstateerd
dat jongeren tegenwoordig minder lezen dan voorheen en dat de aandacht vooral gericht is op beeld (vooral op het internet).  Dit betekent niet meteen dat het een slechte ontwikkeling is, maar de traditionele media, zoals boeken, kranten, encyclopedieën, lijden er sterk onder. Het publiek wordt ook steeds minder.
Er is voorspeld dat mediagebruik maatschappelijke problemen op zou leveren en dat jongeren onttrokken zouden worden aan het publieke debat en geen maatschappelijke informatie tot zich zouden nemen. Echter valt er te zien dat jongeren juist meer dan ooit betrokken zijn hierbij.
Doelgroepen
De populairste mediadoelgroepen zijn die van 16 tot 24 jaar en die van 25 tot 34 jaar. Steeds belangrijker worden kinderen onder de 16 jaar, omdat zij steeds meer invloed kunnen uitoefenen op het koopgedrag van hun ouders.

Lezen
Het laatste onderzoek over het lezen van kranten is gedaan in 2000. Uit dat onderzoek bleek dat in 1975 ongeveer 60% van de 12- tot en met 19-jarigen en 82% van de 20- tot en met 24-jarigen een krant las, maar deze zijn gedaald naar ongeveer 21% en 45% in 2000.
Ook opvallend is dat  bij de oudere lezers het percentage daalde, maar veel minder snel.
Dit komt door de vergrijzing, wat een lichtpunt is voor traditionele. Het Nederlandse bevolkingspercentage is in de afgelopen 30 jaar afgenomen van 64% tot 53%. Daarbij daalde ook de hoeveelheid tijd die aan het lezen van kranten werd besteed.


Mobiel gebruik
In 1998 had ongeveer 30% van de Nederlanders een mobiele telefoon. Dit percentage is in 2003 toegenomen tot  ruim 90%. Een erg grote verandering binnen 5 jaar. Uit een onderzoek van het KLO blijkt dat veel jongeren de mobiele telefoon als onmisbaar zien.

woensdag 8 januari 2014

Moderne digitale media en communicatie


Smartphones en tablets: de meest gebruikte apparaten die ons toegang geven tot de digitale wereld. Mobiele verbinding en een paar klikken op het scherm maken het mogelijk om snel en gemakkelijk te communiceren met elkaar.

Smartphones
Het aantal smartphonegebruikers  blijft groeien. En dan is te zien. Wanneer ik naar mijn eigen omgeving kijk, zie ik vrijwel iedereen met een smartphone in de hand.
Het aantal smartphonebezitters in Nederland is in een jaar tijd gestegen van ruim 7 miljoen naar 8,5 miljoen.

Tablets
Een aantal keer per jaar doet Intomart GFK een onderzoek naar het tabletgebruik in Nederland. Uit het meest recente onderzoek blijkt dat er inmiddels 4,3 miljoen tabletgebruikers in Nederland zijn.

De voorganger van de smartphones en tablets was de computer. Het is opmerkelijk dat het computergebruik afneemt nu men gebruik van mobiele media kan maken. Denk daarbij ook aan de laptop die mee te dragen is. De groei van smarthpones en tablets heeft  er dan ook voor gezorgd dat de meeste mensen in Nederland meer dan één apparaat in bezit heeft.

Communicatie
De moderne digitale media geeft ons toegang door middel van mediaplatformen met elkaar te communiceren. Hieronder staan de bekendste social media waar vrienden en familie, maar ook zakenrelaties, bedrijven en klanten kunnen samen komen door gebruik te maken van media.



Facebook
Facebook is op dit moment nog steeds het grootste social media platform. Op dit moment zijn er  ruim 9 miljoen Nederlanders die een account hebben aangemaakt. Uit GFK onderzoek blijkt dat het aantal bezoeken op Facebook gemiddeld van 20 naar 24 per week stijgt.
Tegenwoordig maken bedrijven steeds meer gebruik van een Facebook bedrijfspagina. Dit vind ik zelf erg nuttig, want zo kom je op een sociale manier in aanraking met personeel en klanten. Handige tips voor een goede Facebook bedrijfspagina zijn er veel van te vinden op het internet. Voor hele goede tips kun je hier
  terecht op de blog Frank Watching.

Twitter
Twitter blijft redelijk stabiel met haar 27% van de Nederlanders die een account hebben, maar het actief gebruiken van het account daalt.
 Het aantal Twitter berichten, in de periode van december 2012 tot december 2013, is gehalveerd met een gemiddelde van ruim 8 tweets per week.

Instagram
Instagram is een opkomend social media platform. Vooral de jongeren tussen 13 en 17 jaar zijn actieve gebruikers. Eén derde van deze groep jongeren heeft een Instagram account. In mijn eigen omgeving zie ik dat steeds meer bedrijven Instagram zijn gaan gebruiken. Instagram heeft een goede afwisseling tussen beeld en geluid, wat de klant meer aanspreekt dan bijvoorbeeld alleen een website.
Hieronder staan twee voorbeelden van bedrijven en hun Instagramaccounts.

I Love Fashion News
No Boys Allowed


Hoe de digitale media zich verder gaat ontwikkelen, dat is niet te voorspellen. Wat ik uit mijn eigen onderzoek kan concluderen is dat de komst van nieuwe apparaten en media ons steeds meer mogelijkheden biedt.  Als communicatiedeskundigen worden wij steeds opnieuw uitgedaagd  om te zien hoe wij het vernieuwde media en de technologie kunnen toepassen. 

Games en entertainment: Candy Crush Saga


Men is bij de media aan het juiste adres voor alles wat je maar kunt bedenken. En zo ook voor games en entertainment. Om meer te vertellen over games en entertainment maak ik gebruik van  ’s werelds bekendste game dat op dit moment door miljoenen mensen online gespeeld wordt: Candy Crush Saga.

Candy wat?
Candy Crush Saga is een immens verslavende game die half mobiel gamend Nederland in zijn greep houdt. Het spelen van Candy Crush Saga gaat als volgt: het is de bedoeling zoveel mogelijk levels te halen door verrassende combinaties met snoepjes te maken. Een soort drie op een rij met snoepjes. In het ene level speel je om zoveel mogelijk punten te halen en in een ander level moet je weer alle gelatine wegspelen. Het is de kunst om diverse combinaties  van snoepjes te maken die je helpen bij het behalen van een level.
Ik moet toegeven, zelf ben ik ook een echte Candy Crusher. En alle Candy Crushers weten het: elke dag een level verder komen is een must. Games dagen je  uit om verder te komen dan je nu bent. Elke game heeft zijn unieke vormgeving en technologische voordelen, waardoor jij als speler geen genoeg van het spel krijgt.

Hoe maakt Candy Crush gebruik van de media?
Candy Crush Saga werd gelanceerd in april 2012 en was toen alleen op het social media platform Facebook te spelen. In november 2012 werd het mogelijk om het spel via smartphones en tablets te spelen.

Deze game wordt heel veel met vrienden gespeeld. Vrienden op Facebook schenken elkaar bijvoorbeeld levens of extra zetten om het level te behalen. Hierbij speelt de sociale factor een grote rol. Games hebben altijd al een sociale component gehad, maar dankzij de technische ontwikkelingen is het veel meer geaccepteerd om Candy Crush online met vrienden te spelen.

Het spel is geheel gratis te downloaden, maar geeft de gebruiker de mogelijkheid om gebruik te maken van Freemium apps. Wanneer men zo in het spel zit en het spelplezier stuit op een obstakel, dan is voor 99 cent al snel een Freemium App gekocht om het level toch te behalen. Hier zit dus een klein addertje onder het gras, maar Candy Crush Saga verdient hier wereldwijd erg veel geld mee.

Feiten en cijfersOndanks de game-ontwikkelaar King Games de omzetgegevens niet publiceert, zijn er door een aantal deskundigen toch feiten en cijfers te vinden in de media.

  • Game-ontwikkelaar King Games heeft in november 2013 bekendgemaakt dat het puzzelspel meer dan 500 miljoen keer is gedownload. 
  • Per dag worden er over de hele wereld meer dan een miljard potjes Candy Crush gespeeld.
  • Maandelijks verdient King Games € 250.000 aan gebruikers in Nederland.
  • King Games is tien jaar geleden opgericht in Stockholm en heeft kantoren in  London, Hamburg, Stockholm, Malmö, Barcelona, Malta, Bucharest and San Francisco.
  • Het bedrijf heeft het afgelopen jaar 500 miljoen dollar verdiend en gaat binnenkort naar de beurs.
  • King Games richt zich nu op de mogelijkheid Candy Crush op Smart TV’s te lanceren.
  • Candy Crush Saga staat in de top vijf populairste games van 2013.


dinsdag 7 januari 2014

Media impact op mens en maatschappij

Het is niet meer dan normaal om ’s ochtends nadat je bent opgestaan gelijk je mobieltje te checken voor berichten en meldingen, de TV aan te doen om het ochtendjournaal te bekijken of onderweg naar school of werk De Metro open te slaan. Dit doe je misschien niet elke dag of het is juist een routine. Je maakt gebruik van media wanneer het je maar uit komt. En wat dit mogelijk maakt is de komst van technologie. De ver ontwikkelde technologie van nu brengt de media en de maatschappij zo dicht bij elkaar dat de media letterlijk binnen ons handbereik ligt! En dat verklaart waarom wij snel en makkelijk aan onze informatie komen. Hiep hiep hoera voor media!

Media in het dagelijks leven
Wat erg opvalt is dat  men sneller vertrouwt op informatie die te vinden is in de media. Hierdoor zullen wij bewuster onze keuzes maken in het dagelijks leven. De media staat namelijk bomvol informatie over onderwerpen die voorkomen in het dagelijks leven. Voorbeelden hiervan zijn werk, educatie, gezondheid, reizen, entertainment en relaties. Allerlei onderwerpen  waarmee de media zich vult en ons als maatschappij als het ware mee ‘’voedt’’.


De reis naar Nieuwe Media

Het begon allemaal met  de komst van boeken. Daarna volgden  voor nieuws en ontspanning de kranten en tijdschriften. Alles werd tot nu toe geschreven (gedrukte media) en dit noemen wij het Oude Media. Hier haalden mensen hun informatie vandaan totdat de fotografie zich ontwikkelde en daarop volgden dan weer het maken van films, radio en televisie. Dit is de Nieuwe Media. Wij maken hier bewust gebruik van,  maar denk bijvoorbeeld ook aan dat uurtje film kijken op TV. Tijdens de film wordt de kijker volgegooid met informatie die tijdens de reclame te zien is. 





Media helpt ons met beslissingen nemen
Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe televisie nodig hebt, ga je meestal eerst op onderzoek uit. Welk model heeft de beste kwaliteit? Welke is het voordeligst? Welk model is in welke winkel te vinden? Om antwoorden te vinden op deze vragen, raadpleegt bijna heel Nederland de media. Je bekijkt de folders van een elektronicawinkel en wanneer je deze niet door de bus hebt gekregen, surf je naar de website en bekijkt de modellen en aanbiedingen online.
Zo ook wanneer je bijvoorbeeld een zorgverzekering wilt afsluiten. Men opent niet meer de Gouden Gids om het nummer en adresgegevens van verschillende zorgverzekeraars op te zoeken en vervolgens te bellen voor informatie. Men vergelijkt de zorgverzekeraars heel gemakkelijk op het internet en krijgt meteen bruikbare informatie. De meningen van vrienden willen weten om tot een beslissing te komen? Dan deel je de informatie met een paar klikken op bijvoorbeeld Whatsapp of Facebook.

Doordat informatie uit de media gemakkelijk terug te lezen is, valt men sneller terug op de media dan bijvoorbeeld informatie die telefonisch gegeven is. Dit draagt bij aan het vertrouwen in de media en hierdoor worden er sneller beslissingen genomen.  Media is onderdeel van onze maatschappij geworden en wij als maatschappij hebben vertrouwen in de media, zowel voor het maken van beslissingen, als voor het uitwisselen van informatie met anderen.



maandag 6 januari 2014

Mediaontwikkeling in mijn leven

Hedendaags is alles en iedereen omringd door de media en ook ik heb er door de jaren heen aan moeten geloven. Nou ja, aan moeten geloven... Media heeft onbewust een plekje ingenomen in mijn dagelijkse doen. Het is niet weg te denken! Als fanatieke Goede Tijden Slechte Tijden kijker kan ik me bijvoorbeeld niet voorstellen om niet vooraf te weten waar de volgende aflevering over gaat. Dit staat namelijk onder andere op de Facebookpagina van GTST. Facebook checken, dat doe ik elke dag. En deze vorm van media (social media) geeft mij toegang tot veel (al dan niet persoonlijke) informatie.


Er was een tijd dat media nog geen grote rol speelde in mijn leven. De media die we nu kennen heeft namelijk pas grote stappen gemaakt toen ik al wat ouder was. Als klein meisje groeide ik op met de televisie en de radio. Dit waren de eerste media waar ik mee te maken kreeg.
Daarna kwam het internet.  Toen ik een jaar of 10 was kregen de computers op mijn basisschool internet. Hier maakte ik gebruik van om informatie van het internet te verzamelen voor mijn werkstuk of spreekbeurt, maar ik vond het ook heerlijk om online het radiostation FunX (destijds mijn favoriete frequentie) op te zetten en dan tegelijkertijd even een spelletje te spelen.

 



Ach… Wat een tijd. Toen was het internet  nog schaars en was een half uurtje internet in de centrale bibliotheek va
n Den Haag hemels! Dat ik zo super enthousiast was over het internet veranderde totaal niet toen ik internetaansluiting bij mij thuis kreeg. Ik kon uren achter de computer zitten. En vond het na een tijd al meer dan normaal om alles op het internet op te zoeken.
Het internet maakte een opmars door mobiel te gaan, en ja, op mijn 17e kreeg ik dan eindelijk mijn eerste Blackberry. Lang leve het internet!  Pingen, whatsappen, maar ook apps downloaden (voornamelijk spelletjes), Youtuben en surfen op social media: dat werden dagelijkse handelingen. En tot de dag van vandaag (nu ben ik 21) zijn mijn mobieltje, die mij toegang geeft tot verschillende media, en ik niet van elkaar weg te
slaan.